Mannerheimintiellä asennetaan raitiovaunukiskoja

19.5.2023

Vesihuoltolinjat ja louhinnat alkavat valmistua, molemmat ovat 95 prosenttisesti valmiita. Kiskotöistä on saatu tehtyå on jo lähes puolet ja pintarakenteitakin olemme jo päässeet aloittelemaan. Olemme nyt aloittaneet kiskotyöt myös Mannerheimintiellä.

Operaattorityöt alkavat olla loppusuoralla. Kaapeliputkituksia ja kaapelien vetoja tehdään ympäri työmaata.

Viimeinen vesihuoltotyökohde saadaan valmiiksi Nauvontiellä, jossa hulevesiputket asennetaan uusiin. Nykyaikaisten hulevesiputkien avulla varmistetaan, että sade- ja sulamisvedet saadaan johdettua alueelta pois toimivasti.

Koroistentien liikennejärjestelyt pysyvät ennallaan. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulku Koroistentien kautta Mannerheimintielle on kielletty.

Kisko- ja vesihuoltotöiden lisäksi olemme aloitelleet pintarakenteiden rakentamista. Korppaanmäentielle ja Nauvontielle olemme tehneet pohja-asfalttia. Ensi viikolla pääsemme aloittamaan myös reunakivien asennustyöt.


Siirtolapuutarhan kasvukausi alkaa katutöistä huolimatta

Vain lyhyen kävelymatkan päässä Mannerheimintien vilskeestä sijaitsee idyllinen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä viheralue. Siirtolapuutarhan kasvukausi käynnistyy tänä vuonna katutyömaan melskeestä huolimatta. Toimivat kulkureitit puutarhalle urakan aikana ovat vaatineet yhteistyötä urakoitsijan ja siirtolapuutarhan välillä.

Sadepäivä Helsingissä on saanut puiden lehdet esiin, ja innokkaimpien puutarhurien viljelykauden suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Kaupungissa asuville viherpeukaloille siirtolapuutarhat ovat oikeita keitaita, jossa mökkeilyn ja puutarhanhoidon makuun pääsee nopeasti vaikkapa julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen. Keskellä Ruskeasuota sijaitsee Helsingin vanhin siirtolapuutarha. Vuonna 1918 perustettu Brunakärr koloniträdgård eli Ruskeasuon siirtolapuutarha on kulttuurihistoriallisesti arvokas viheralue. Alueella on 115 pinta-alaltaan erikokoista palstaa.

Ruskeasuon siirtolapuutarhan hallituksen puheenjohtajana toimiva Kaj Wikholmilla on ollut siirtolapuutarhamökki Ruskeasuolla jo 20 vuoden ajan. Yrittäjänä toimiva Wikholm ei pysty pitämään pitkiä lomakausia, joten lyhyen kulkumatkan päässä oleva kesämökki on ollut toimiva ratkaisu.

“Tänne on mukava tulla käymään pikaisesti myös arkiä-iltaisin ja viikonloppuisin. Myös koirat nauttivat mökin pihalla olemisesta”, Wikholm kertoo. Tulevana kesänä hän aikoo viljellä ainakin perunaa ja porkkaanaa, jotka päätyvät lopulta lautasille asti.

Katutyöt kuuluvat ja näkyvät puutarhalle

Siirtolapuutarha sijaitsee Ruskeasuon katutyömaan vieressä osoitteessa Nauvontie 1. Wikholm myöntää, että katutyöt kuuluvat ja näkyvät puutarhalle.

“Onneksi meluavat työvaiheet, kuten louhinta on saatu hoidettua puutarhan ollessa suljettuna”, hän toteaa.

Osana katu-urakkaa Nauvontielle on rakennettu meluseinä siirtolapuutarhan ja kadun väliin. Meluseinä vähentää Nauvontiellä kulkevista ratikoista aiheutuvaa ääntä. Wikholm pitää meluseinän rakentamista erittäin tärkeänä siirtolapuutarhalle.

“Meluseinä on pakollinen, jotta siirtolapuutarha saadaan pidettynä rauhallisena. Vasta raitioliikenteen aloittaessa tiedetään, kuinka hyvin meluseinä tulee toimimaan”, muistuttaa Wikholm.

Yhteistyö VM Suomalaisen ja siirtolapuutarhan välillä on toimivaa

Siirtolapuutarhalla katutyöt ovat mietityttäneet erityisesti muuttuneiden kulkureittien takia. Tällä hetkellä jalankulkijat pääsevät puutarhalle Paraistentien sisäänkäynnin kautta.Vaikka kävelymatka bussipysäkiltä puutarhalle onkin pidentynyt, Wikholm ei suosittele ketään puutarhalle kulkijaa oikaisemaan tietyömaan kautta.

“Kiertoreitti puutarhalle on pienempi paha, kun itsensä satuttaminen työmaalla. Olemme saaneet yhteistyössä VM Suomalaisen kanssa sovittua toimivat kulkureitit puutarhalle niin jalankulkijoille kuin huoltoliikenteellekin”; Wikholm kiittää.

Siirtolapuutarhalla ollaan tyytyväisiä, että katutyöt ovat edenneet mallikkaasti ja aikataulun mukaisesti.

“On ollut hienoa, että meitä on kuunneltu ja näkemyksemme on otettu huomioon”, sanoo Wikholm.