Logo sininen

20.4.2023

Kadut on revitty auki, kulkuesteitä ja valtavia kaivantoja joka puolella. Mikä katutöiden tekemisessä vie aikaa ja miksi ohikulkijoiden sekä lähialueen asukkaiden hermoja koetellaan? Katuremonttien avulla pidetään huolta maanalaista elämästä, joka pitää kaupungin toiminnassa.

Valmista kadun pintaa on kaunis katsella, kun asfaltti on tasaista ja katukiveykset aseteltu nätisti. Ratikka kulkee ja yhteiskäyttöpylväiden avulla saadaan toimimaan niin valaistus kuin ratikan sähkölinjatkin. Kauniin pinnan alla on paljon kaiken tämän mahdollistavaa kunnallistekniikkaa, jonka toimiessa mallikkaasti asuminen kaupungissa on laadukasta ja toimivaa. 

Kunnallistekniikka kattaa valtavan määrän johtoja, putkia ja erilaisia kaivoja. Niiden kautta käytössämme ovat vesi, sähkö, lämpö, kaasu ja esimerkiksi nopeat ja toimintavarmat tietoliikenneyhteydet. Kunnallistekniikan kautta kulkevat myös jätevedet sekä katujen sade- ja sulamisvedet hallitusti niille tarkoitettuihin paikkoihin.

Maanalainen elämä pitää kaupungin toiminnassa 

Katupinnan alla kulkevat myös katuvalaistusten ja liikennevalojen johdot. Näkyvän pinnan alla on hyvin vilkas ja kaupungin toimivan arjen kannalta olennainen infrastruktuuri. 

Tavallisen kaduntallaajan silmin katutyöt näyttävät usein hallitsemattomalta kaaokselta. Kulkureitit työmaan alueella ovat hankalia ja epäselviä, monttu on kaivettu parhaalle kulkureitille.  Oheisessa kuvassa näkyy otos maan pinnan alta.  

Kaivannossa saattaa risteillä jopa 5–10 eri toimijan linjastoa, jotka on työstettävä tarkan aikataulun mukaisesti ja oikeassa järjestyksessä. Vahinkoja ei saa sattua, sillä vedenjakelun tai sähkön katkeamiset vaikuttavat laajaan joukkoon kaupunkilaisia. 

Esimerkiksi Ruskeasuon työmaalla on vesihuoltotöiden yhteydessä järjestetty tilapäinen vesihuoltojärjestelmä, jotta vedenjakelun katkoksilta vältyttäisiin. Kesävesijärjestelmäksi kutsuttu vesihuolto käsittää ohitusputkiston. 

Kunnallistekniikan suunnitelmapiirustuksista hahmottaa melkoisen viidakon maan alla risteileviä linjoja, joiden huolto- ja korjaustyöt on suunniteltava huolella ja toteutettava tarkasti suunnitellussa järjestyksessä. Maanalainen maailma on oma kokonaisuutensa, jonka vaikutusalue on hyvin laaja. Kun katurakennustöitä tehdään, kannattaa samalla kertaa korjata laajemmalta alueelta.