Ruskeasuon kadut valmiina!

29.9.2023

Voimme iloksemme kertoa, että hieman yli vuoden kestänyt Ruskeasuon katu-urakkamme on nyt valmis – noin kuukauden etuajassa! Tällä viikolla olemme asentaneet viimeiset kiveykset, siistineet paikkoja sekä vieneet työvälineemme ja tavaramme telakalle.

Kohde on luovutettu tilaajalle eli Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalle. Alueella voi vielä syksyn aikana nähdä yksittäisten liikennemerkkien säätöä, kameroiden asentamista ja vastaavia töitä. Tavanomaista pientä viimeistelyä.


Mitä rakensimme reilussa vuodessa?

Rakensimme kaikille hankealueen kaduille uudet katurakenteet pintoineen ja uusimme viemäreitä, kaapeleita sekä vesijohtoja.

Muita uudistuksia olivat:

  • Uudet raitiovaunupysäkit rakennettiin Mannerheimintielle (aiemmin Korppaanmäentien alussa).
  • Suojateiden esteettömyyttä parannettiin.
  • Korppaanmäentien raitiotielinja uusittiin ja Nauvontielle sekä Koroistentielle rakennettiin uusi raitiotie keskelle katua.
  • Nauvontien viereen rakennettiin yli 170 metriä pitkä ja kaksi metriä korkea meluseinä vaimentamaan raitioliikenteestä Ruskeasuon siirtolapuutarhalle kantautuvaa melua.
  • Mannerheimintien pyörätiet muutettiin yksisuuntaisiksi, ja pyöräilijöille rakennettiin odotusalueet kääntymistä varten.
  • Korppaanmäentien ja Koroistentien toiseen reunaan rakennettiin pyöräkaista ja toiseen yksisuuntainen pyörätie.

Erityispiirteenä sijainti

Käännetäänpä katse hetkeksi peruutuspeiliin. Mikä oli erityistä Ruskeasuon katuhankkeessa? Erityistä oli etenkin sijainti; työmaa oli liikenteellisesti poikkeuksellisen vilkkaalla alueella, osin Mannerheimintiellä ja osin Ruskeasuon ja Pikku-Huopalahden asuinalueille johtavien katujen varsilla. Lisäksi työmaan lähellä oli muun muassa bussivarikko, iso toimistotalo ja urheiluareena.

”Kiinnitimme erityistä huomiota liikennejärjestelyihin, jotta työmme vaikuttaisi liikkumiseen mahdollisimman vähän. Mannerheimintie on Helsingin isoin keruuväylä. Koko urakan ajan käytössä oli kaksi kaistaa suuntaansa”, kertoo projektinjohtaja Antti-Juhani Lehtinenkaupunkiympäristön toimialalta.   

Louhimme odotettua enemmän. Työtä hidasti sijanti, sillä louhiminen vilkkaan liikenteen ympäröimänä ja asutuksen läheisyydessä piti tehdä varoen. Käytimme paljolti hitaampaa louhintatapaa eli kiilaamista.

Mannerheimintien kallioisessa maaperässä vesihuollon rakentaminen edellytti jopa viisi metriä syviä kaivantoja vilkkaasti liikennöidyllä alueella.


Katso videolta töiden lopputulos


Ruskeasuon katutyöt kiittää ja kumartaa

Ruskeasuon katutöissä rakennettiin uusi raideyhteys Ruskeasuon tulevalle raitiovaunu- ja bussivarikolle. Uusi raitiotie kulkee Mannerheimintieltä Koroistentien ja Nauvontien kautta. Samalla Mannerheimintien, Koroistentien ja Korppaanmäentien risteysalue uudistui kokonaisuudessaan. Myös Korppaanmäentie peruskorjattiin; kadulle rakennettiin muusta liikenteestä eroteltu raitiovaunukaista. Lisäksi Korppaanmäentien ensimmäinen raitiovaunupysäkkipari siirtyi Mannerheimintielle.

Turvallista liikkumista uudistuneilla kaduilla!

Yhteystiedot

Urakoitsija
Ville Piironen
työmaapäällikkö
VM Suomalainen Oy
p. 050 572 2143
ville.piironen@vmsuomalainen.fi

Rakennuttaja
Antti-Juhani Lehtinen
projektinjohtaja, yleiset alueet, projektirakennuttaminen
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 8872
anttijuhani.lehtinen@hel.fi